Is het niet de lekkere etenslucht, dan is het wel het aantrekkelijke vuurtje dat mensen naar Stephan Stalenhoef toetrekt. De foodtruck- en veldkeukenkok is sinds 2020 op het terrein van Grashaven Hoorn te vinden en inmiddels heeft hij een aardige schare fans opgebouwd.
Kun je jezelf even kort voorstellen?
‘Mijn naam is Stephan Stalenhoef en ik ben woonachtig in Hoorn. Voor mijn werk ben al jaren druk in de weer met foodtrucks en veldkeukens.’
Wat doe je dan precies met foodtrucks en veldkeukens?
‘In het weekend ging ik altijd met de foodtrucks op pad. Ik heb gekookt bij Parkschouwburg, op de Uitmarkt en andere festivalletjes. Ook werkte ik Amsterdam met dit soort standjes bij het Vondelpark Openluchttheater, maar door corona kwam daar de klad in...’
Hoe ben je in Hoorn verzeild geraakt?
‘Als ik vrij was, ging ik vaak naar Hoorn om even een broodje te halen of een biertje te doen. Destijds zei ik tegen mijn vriendin dat als het winkeltje hier ooit leeg zou komen te staan, we het blind moesten doen. Ik bekeek hier altijd de lege meters en ging meteen nadenken. Ik zag kansen. En heb die dus gegrepen.’
Wat doe je hier precies op het terrein?
‘Dit jaar ga ik samen met mijn collega’s voor het derde seizoen koken en het winkeltje runnen. Samen met Miranda verzorg ik elke week een ander gerecht van de veldkeuken. Bijvoorbeeld noedels met saté, een hamburger en falafel met couscous. Ik wil een volledige maaltijd aanbieden.’
Wat is het grote verschil met hier werken en op een festival?
‘Ik weet bijvoorbeeld wat de mensen gisteren gedaan hebben en hoe hun hond heet. Het is niet alleen een kwestie van afrekenen, maar het gastvrije gedeelte speelt ook een heel grote rol. Ik ben nu alweer druk bezig met de namentraining. Ik ben ook een aanspreekpunt en een soort halve havenmeester. Ondertussen moet ik natuurlijk ook het vuur goed in de gaten houden’, zegt Stephan lachend.
Wie komen er bij je langs?
‘Niet alleen mensen van de haven, zowel vaste liggers als passanten, komen langs maar ook bewoners van het Visserseiland en vrienden. We krijgen veel positieve feedback en daar doen we het voor. Mensen komen echt voor de gezelligheid hiernaartoe. Velen pakken op vrijdag hun boot in, eten hier een hapje, en gaan vervolgens het weekend het water op. Of ze gaan varen en sluiten hier het weekend op zondagavond af.’
Hoe bepaal je wat de pot schaft?
‘De behoefte van de mensen bepaalt wat we gaan koken. Door de tijd heen voel ik dat aan. Ik daag de booteigenaren zelf ook uit. Dan vraag ik aan de wat ze de week erop willen eten. Als het antwoord kipsaté is, dan zorg ik ervoor dat dat op het menu staat. Ik ben nu aan het faciliteren dat mensen ook online kijken bekijken wat het menu is.’
Wat maakt jouw concept onderscheidend?
‘We zijn meer dan alleen een winkeltje. Je kan hier met een broodje, croissantje en kopje koffie op het terras gaan zitten. En ’s avonds met het koken gebeurt er natuurlijk veel. Vaak blijven de mensen ook zitten, het is hier een soort ontmoetingspleintje. De veldkeuken is open van 17:00 uur tot 20:00 uur en de winkel is geopend van 08:30 uur totdat we klaar zijn met het kokerellen. Op weekenddagen is het echt druk en staan we hier met drie man sterk. Ik heb weer veel zin in komend seizoen!’